Opvanggezinnen zijn de spil van hedendaagse asielen. Kittens laten opgroeien in een asielomgeving kun je niet ideaal noemen. Om ze optimaal te kunnen socialiseren zijn goede opvanggezinnen noodzakelijk. Maar daar blijft het niet bij, ook volwassen katten, zwangere poezen, gehandicapte dieren kunnen baat hebben om te verblijven in een opvanggezin tot ze klaar zijn voor adoptie. Kittens worden altijd per nestje geplaatst.


Wie is geschikt als opvanggezin?
Iedereen met een groot hart voor dieren en die elke dag wat tijd heeft om met de dieren bezig te zijn komt in principe in aanmerking. Voor papfleskittens is echter enige ervaring vereist, is dit niet het geval, dan kunnen we de kneepjes van het vak aanleren alvorens er kittens aan je toegewezen worden.
Voor kittens is een aparte kamer noodzakelijk.


Wat verwachten we van een opvanggezin?
Wij verwachten dat je de katten verzorgt zoals het u eigen dieren zijn, met heel veel liefde en respect. Je houdt een schriftje bij waar je alles in noteert (gewicht – dagelijks voor kittens, wanneer ziek, wanneer vaccin,…) en rapporteert vaak aan u toegewezen begeleider van het asiel. Als de dieren ziek zijn ga je naar de door ons aangewezen dierenarts, en doet dit ook als ze een vaccin nodig hebben of om steriel te maken. Als de katten klaar zijn voor adoptie, bent u verantwoordelijk voor het ontvangen van de kandidaat-adoptanten. De eerste selectie gebeurt door het asiel zelf, maar als adoptiegezin heb je steeds het laatste woord. Indien u denkt dat de kandidaat niet geschikt is, dan heb je het recht deze af te wijzen, weliswaar met een woordje uitleg aan de begeleider.


Wat kan je als opvanggezin verwachten van het asiel?
Je krijgt van ons de nodige begeleiding en op geregelde tijdstippen zijn er mogelijkheden om je (gratis) bij te scholen. Daarbovenop dragen wij de kosten voor de dierenarts, voeding en kattenbakzand. Natuurlijk staat het vrij om als vorm van steun zelf voeding en/of kattenbakzand aan te kopen, dit gebeurd altijd in overleg met je begeleider zodat elke kat de optimale voeding krijgt. Ook het nodige materiaal wordt in bruikleen gegeven. Hou er rekening mee dat een opvanggezin geen voorkeursbehandeling krijgt bij adoptie.


Overtuigd dat jij de persoon bent die een verschil kan maken voor de katjes?
Stuur een mailtje via contact@zwerfkatjesveurne.be met vermelding van naam, adres en telefoonnummer.
Nadat we uw kandidatuur ontvangen hebben zal er contact opgenomen worden om een bezoek te brengen bij u thuis. Op die manier kunnen we kijken waar de dieren zullen verblijven, welke katten bij u kunnen opgevangen worden, kunnen we tips geven en al uw vragen beantwoorden.